Sremska Mitrovica – Tokom 2012. i 2013. godine istraživači pet istrazivackih centara koristeci podatke sajta www.otvoreniparlament.rs pratili su rad narodnih poslanika od 31.maja 2012. do 31. maja 2013. godine.
Istraživanje se odnosi na prvu godinu rada sadašnjeg saziva Narodne skupštine. Fokus istraživača je bio usmeren na nekoliko merljivih parametara: ukupan broj obraćanja svakog narodnog poslanika rezltate glasanja i aktivnost na podnošenju amandmana.

Prema istraživanju od narodnih poslanika koji u Parlamentu predstvljaju sremski okrug najviše glasanja o zakonima imao je narodni poslanik Kovačević Milan iz Sremske Mitrovice. On je glasao o ukuno 186 zakona i svoj glas za je dao 184 puta a samo dvaputa nije glasao iako je bio prisutan na sednici Skupštine.

02. jula na sednici skupštine Milan Kovačević je javno govorio i o Sremskoj Mitrovici i izneo svoje mišljenje između ostalog o Matrozu „ Glavno punjenje budžeta i prihodavanje je bilo u nekim fabrikama i firmama koje su zatvorene. Slažem se da je bilo nekih preduzeća, javnih preduzeća, fabrika itd, koje nisu mogle da opstanu i koje je trebalo privatizovati. Govorim konkretno za sredinu iz koje ja dolazim. Fabrika celuloze i papira “Matros”, koja je nekada imala 5.000 radnika, nije mogla da radi, ali je sa 1.500 radnika mogla da radi. Podsetiću samo da Srbija dnevno 24 šlepera roto-papira uvozi iz Austrije, ne spominjući iz okruženja Bugarske, Rumunije i BiH deo koji uvozimo.

O stanju u privredi Kovačević je za teritoriju Srema pomenuo je da su povrtarstvo i ostale kulture ranije punili državni budžet. „Promenom vlasti, vraćam se na neku 2000. godinu i kasnije, postojali su okruzi. Imamo načelnike okruga, imamo inspekcije koje su formirane kao republičke inspekcije. Centralizacija tih inspekcija koje su se nekad nalazile u upravno-pravnom okrugu, za koje je bio zadužen načelnik okruga na neki način, kako i na koji način rade, danas su inkorporirane i u funkciji su određenih ministarstava. Dok se određeno ministarstvo seti šta mu onaj radi u određenom okrugu, kako i na koji način funkcioniše, nalazi se upravo određeni problem naplate određenih poreza, kako poreza, tako i određenog procenta PDV.

Budimirović Jelena poslanica iz Sremske Mitrovice, student, 28 godina, glasala je o 184 zakona i svaki put je glasala za. Govorila je na sednici skupštine poslednji put u martu 2013.godine o izmenama i dopunama Zakona o radu.

“Prvenstveno bih želela da pozdravim inicijativu predsednika Skupštine našeg kolege Nebojše Stefanovića za izmene i dopune Zakona o radu, koje će obezbediti sigurnost trudnicama, svim majkama, svim budućim majkama na stubu naše države, a u pogledu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava koja su ustavom zagarantovana, a to je pravo na rad.

Nažalost, svedoci smo da se ta prava često krše i svako od nas poznaje bar jednu ženu koja je po osnovu trudnoće bila žrtva diskriminacije. Godinama unazad prava porodilja se masovno krše, a poslodavci su do sada koristili svaku priliku da izigraju zakonske obaveze koje se tiču zaštite materinstva.

Iz prakse možemo navesti mnogo primera diskriminacije porodilja. Imamo situacije da su trudnice dobijale otkaz neposredno pred porođaj, imamo situacije da porodiljama koje su imale ugovor o radu na određeno vreme, taj ugovor nije produžen nakon porođaja, situacije da su žene nakon porođaja vraćane na niže radne pozicije i sa znatno manjim primanjima”

U svom govoru o problemima porodilja spomenula je i Sremsku Mitrovicu.

“ Dolazim iz mesta Martinci kod Sremske Mitrovice, koje je pre mnogo godina važila za jedno od najvećih sela sremsko-mitrovačke opštine. Podaci statistički su zastrašujući i govore da je u poslednjoj deceniji od popisa do popisa ovo stanovništvo umanjeno za 814 stanovnika, jer stanovništvo je pretežno staro.

Dronjak Milica poslanica iz Sremske Mitrovice je glasala 175 puta od čega 4 puta nije glasala iako je bila prisutna na zasedanju Skupštine.

Govorila je na sednici 18.jula o Zakonu o prekršajima.

Slede po broju glasanja Stojšić Đrođe sa 74 glasanja od čega je 16 bilo za 12 protiv 2 uzdržano i 44 puta nije glasao iako je bio prisutan. Vijuk Katica je glasala 23 od čega 2 puta se nije izjašnjavala i Kovačević Siniša je glsao 15 puta devet puta za i 6 puta protiv.

Najviše amndmana je podneo Stojšić Djorđe ukupno 57 od čega je prihvaćeno 3.Siniša Kovačević je podneo 3 amandmana i nijedan nije prihvaćen. Ostali poslanici nisu podnosili amandmane.

Najviše govora 40 i jednu repliku imao je Đorđe Stojšič pa Siniša Kovačević sa 7 govora Milan Kovačević 5 Milica Dronjak i Jelena Budimirović sa po dva govora i Katica Vijuk nije govorila u Parlamentu. Jelena Budimirović je u jednom od svoja dva govora povodoma izmena Zakona o radu spominjala mesto odakle dolazi. Kovačević Milan je takođe spominjao Sremsku Mitorivcu povodom Zakona o Osnovama obrazovanja i pominjao mitrovačku fabriku celuloze.Đorđe Stojšić je jedanput decidirano pomenuo Sremsku Mitrovicu i stradanje 8 000 njenih žitelja.

Za Sremsku Mitrovicu ne postoji ni jedna peticija, predstavka, predlog ili pritužba. Izvor: uticaj.rs

You may also like