Mitrovačka gimnazija dobila poštansku marku

Sremska Mitrovica – Mitrovačka gimnazija proslavila je u aprilu ove godine 175 godina svog postojanja i tim povodom izdata je prigodna poštanska marka, čija će promocija biti održana u sredu, 27. novembra u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici.

Već 175 godina ova škola ostavlja trag u kulturi i nauci vremena koje je iza nas.
Brojni učenici i profesori su nagrađivani a priča o nagradama i priznanjima se nastavlja.

Tome najbolje svedoči podatak da je ova škola za svoju 175. godišnjicu dobila prigodnu poštansku marku sa znakom škole i obeležjima prosvete, knjigom, šestarom i nalivperom.

Ove godine je prigodnu marku dobio i bivši učenik Mitrovačke gimnazije – velikan srpskog glumišta, Petar Kralj.

Kroz sadamnaest decenija trajanja, u njoj je presudna znanja sticalo stotine značajnih imena sveukupne nauke, kulture i umetnosti, desetine akademika i najuglednijih ljudi u svim
oblastima ljudskog rada.
Mitrovačku gimnaziju je pohađala supruga tvorca teorije relativnosti Mileva Marić Ajnštajn, glumac Petar Kralj, dramski pisac Siniša Kovačević a u njoj su predavali istoričar Vasa Čubrilović, kao i
naš najpoznatiji filolog i helenista Miloš N. Đurić.
Tako se Gimnazija našla u društvu značajnih ličnosti i događaja koji su obeležili protekle godine.

Sadašnja Gimnazija ima pet smerova: društveno – jezički, prirodno – matematički, opšti tip, jedno odeljenje informatičkog smera i od ove godine jedno odeljenje opšteg smera bilingvalno na engleskom jeziku – trenutno broji 24 odeljenja, oko 600 učenika i 64 zaposlena.

You May Also Like