Sremska Mitrovica – Novi Sad – Na portalu Srba iz dijaspore „Koreni“ objavjen je poziv na linč novosadskog novinara Nedima Sejdinovića.
U tekstu je objavljena Sejdinovićeva slika, uz propratni tekst da Sejdinović „stalno radi na sabotiranju istine“, kao i da je za njega „Slobodan Milošević reinkarnacija Hitlera“.

Tekst, koji je preneo i „Intermagazin“, završava se sa „E,Srbi, Srbi…Nedimove komšije“, a prate ga komentari koje su potpisali Sejdinovićevi sudedi, koji traže dodatne informacije o tome „gde živi poturčeni balija“.

Povodom spornog članka reagovali su brojni novinari iz zemalja regiona.

„Najoštrije osuđujemo bezočni napad na kolegu Nedima Sejdinovića, oličen u Petrovićevom huškačkom tekstu. Ovom prilikom poručujemo da su novinari cele bivše Jugoslavije i regiona ujedinjeni u osudi neprofesionalnosti, šovinizma i poziva na linč“, navode oni.

Novinari koji su potpisali saopštenje su zasad Ladislav Tomičić (Hrvatska), Saška Cvetkovska (Makedonija), Barbara Matejčić (Hrvatska), Dušan Komarčević (Srbija), Žarka Radoja (Srbija), Eldin Hadžović (BiH), Ana Benačić (Hrvatska), Aleksandar Manasiev (Makedonija), Boris Pavelić (Hrvatska), Tomislav Marković (Srbija), Branislav Zekić (Hrvatska), Miodrag Sovilj (Srbija), Ilko Ćimić (Hrvatska), Mašenjka Bačić (Hrvatska), Jelena Štimac (Hrvatska), Bojan Tončić (Srbija), Samir Kajošević (Crna Gora), Tamara Opačić (Hrvatska), Hrvoje Šimičević (Hrvatska), Hrvoje Jurić (Hrvatska), Melisa Skender (Hrvatska), Miroslav Edvin Habek (Hrvatska), Stojan DePrato (Hrvatska), Snežana Čongradin (Srbija), Josip Jagić (Hrvatska), Maša Jerin (Hrvatska), Iva Martinović (Srbija).

Za sada udruženja novinara nisu reagovala na ovaj poziv na linč.

Ko je Nedim Sejdinović?

O tome ko je Nedim Sejdinović najbolje svedoči biografija napisana u obrazloženju kandidature za nagradu „Biljana Kovačević Vučo“ za braniteljke i branitelje ljudskih prava koju prenosimo u celosti:

Nedim Sejdinović je izuzetno doprineo unapređenju i zaštiti ljudskih prava tako što je doprineo promociji kulture tolerancije i građanskih vrednosti u Vojvodini i Srbiji u poslednje dve decenije. Sejdinović je jedna od najzaslužnijih osoba za uspešnu inicijativu da ulice u centru Novog Sada i u centru Pančeva ponesu ime Srđana Aleksića, mladića koji je u ratu u BiH žrtvovao život kako bi odbranio svoga komšiju Bošnjaka Alena Glavovića. Sejdinović je i glavni operativac koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina i predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Sejdinović je tokom ove godine izdao i knjigu novinskih eseja „Zatvorski sindorm“, u kojoj se obračunava sa nagomilanim nacionalističkim predrasudama u Srbiji, kao i zbirku priča „San svakog upaljača“, u kojoj se na ironično-komičan način takođe obračunava sa stereotipima naše svakidašnjice. Svojim celokupnim angažmanom u poslednje dve decenije, Sejdinović je sebe uvrstio u vodeće građanske intelektualce u Vojvodini i šire.

Nedim Sejdinović je rođen u Tuzli 1972. godine. Novinarstvom se bavi od 1992. godine, od kada živi u Novom Sadu, gde je uređivao nedeljnik “Nezavisni”. Do sada je objavio tri knjige: “Hodočašće viška”, “San svakog upaljača” i “Zatvorski sindrom”. Na samom početku svoje karijere Sejdinović je radio za novine koje su se borile protiv tadašnje medijske cenzure uspostavljene od strane režima Slobodana Miloševića, zalagao se slobodno novinarstvo i bio istaknuti antiratni aktivista u Novom Sadu. Bio je stalni saradnik Građanskog lista, Dnevnika, CKM, Pobjede, Helsinške povelje, Vremena.

Tokom svog dugodišnjeg angažmana u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine Sejdinović je bio glavni oslonac pomoću kojeg se uspešno ostvarivala misija NDNV-a, i to postizanje, negovanje i razvijanje slobodnog, objektivnog i profesionalnog novinarstva, zalaganje za zaštitu prava novinara, kao i zalaganje za vrednosti građanskog društva. Glavne teme kojima se bavi su položaj manjinskih medija i manjinskih i marginalizovanih grupa, antidiskrimaciono novinarstvo, interkulturalizam, poštovanje različitosti u izveštavanju, očuvanje tradicije antifašizma, kažnjivost ratnih zločina…

Sejdinović je jedan od osnivača neformalne grupe nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” koja je nastala 2006. godine, kao revolt na tadašnji sramni i lažirani referendum o Ustavu Srbije. Zahvaljujući ovoj koaliciji novinarsko udruženje uzelo je aktivnu ulogu u izgradnji i podsticanju građanskog društva i njegovih vrednosti, ako i u očuvanju ljudskih prava pre svega na teritoriji mulitnacionalne Vojvodine. U okviru aktivnosti ove koalicije, Nedim je bio jedan od važnih pokretača akcija koje su pomno pratile društvena i politička zbivanja u Vojvodini i Srbiji i ukazivale na ključne teme koje su ostajale bez reakcija nadležnih organa, kao što su kršenja prava manjinskih grupa, napadi na pojedince i organizacije koje se bave promocijom ljudskih prava i antifašizma, širenje međuetničke mržnje i netrpeljivosti.

Sejdinović je član “Igmanske inicijative”, grupe koja neprestano radi na normalizaciji odnosa i pomirenju između zemalja bivše SFRJ. Od samog osnivanja učestvuje u radu koalicije za REKOM, koja se zalaže za osnivanje nezavisne, međudržavne Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1991.-2001

Izvor Kontrapress

You may also like