Sremska Mitrovica- Od početka ove godine i apoteke u privatnom vlasništvu mogu da izdaju lekove na recept. Republički fond za zdravstveno osiguranje od januara, potpisuje ugovore sa zainteresovanim vlasnicima apoteka da izdaju lekove na recept po istim uslovima kao i u državnim apotekama.

Posle sedam meseci od upućenog javnog poziva apotekarima, građani opštine Sremska Mitrovica, nisu dobili veliki izbor privatnih apoteka u kojima mogu da iskoriste svoj recept za lekove.

Mitrovčani imaju mogućnost da na recept dobiju lekove u dve privatne apoteku u gradu, jedna se nalazi u objektu Lilly Drogerije, a druga je apoteka “ Kod Svetog duha“ koja se nalazi kod treće zdravstvene stanice na Savi. Mitrovčanima će uskoro će to biti omogućeno i u novootvorenoj apoteci „Janković“.

Ovu mogućnost imaju i stanovnici Mačvanske Mitrovice, koji lekove na recept mogu kupiti u privatnoj apoteci Džavić.

Kako smo saznali od zaposlenih u ovim apotekama, zainteresovanost građana je svakim danom sve veća, a kao razlog tome navode nestašicu pojedinih lekova u državnim apotekama.

Kako oni privatnici koji sklope ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje imaju i obaveznu da obezbede sve što se izdaje na recept: asortiman od 2.200 lekova različitih oblika, doza i pakovanja i više od 150 pomagala uz to je potrebno obezbediti i elektronsku komunikaciju sa fondom, mnogi nisu u mogućnosti da se odluče na ovaj korak najčešće zbog nedostatka sredstava.

Republički fond za zdravstveno osiguranje ima rok od 150 dana da refundira privatnim apotekama novac za izdate lekove. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg se većina apoteka nije odlučila na ovaj korak, jer vlasnici smatraju da ne mogu da izdrže toliko zaduživanje.

You may also like