Sremska Mitrovica – U Sremu je učestala pojava krađe predmeta sačinjenih od metala (bakar, aliminijum, olovo, mesing). U proteklih 6 meseci izvršeno je 153 krivična dela na štetu javnih preduzeća, Elektrodistribucije, Komunalija, Vodovoda, Železnica kao i građana od čega je rasvetljeno 108. Materijalna šteta nastala krađom predmeta veća je od protivpravno ostvarene koristi. Ukradene sekundarne sirovine najčešće završavaju na registrovanim i neregistrovanim otpadima. Krađom električnih kablova na prugama i čeličnih ograda na auto – putu direktno je ugrožena bezbednost saobraćaja. Lica koja vrše krivična dela često dovode sebe u životnu opasnost samim prisustvom na ili unutar objekata koji su pod naponom kao što su tafostanice i električna mreža.

U toku prošle godine izvršeno je više krivičnih dela gde su mete napada bile trafostanice. Na području Policijske uprave Sremske Mitrovice učinjeno je ukupno 23 krivična dela gde su vršioci pronađeni i identifikovani i protiv njih je podneto 23 krivične prijave, 17 za dela teških krađa, 3 za dela teških krađa u pokušaju i 3 za krivična dela uništenja, oštećenja uređaja.

Osumnjičeni su koristeći noć provaljivali u trafostanice koje su pod naponom, prekidali napajanje električnom energijom i otuđivali bakarne poluge, električne kablove i druge delove trafostanice čime je naneta velika materijalna šteta, a dolazilo je i do prekida električne energije u pojedinim domaćinstvima što je izazvalo dodatnu uznemirenost građana.

U narednom periodu ulagaće se još veći napor u cilju zaštite dobara i imovine građana preventivnim delovanjem i uticanjem na smanjenje ovih krivičnih dela kako je rekao na konferenciji Siniša Nježić, kriminalistički inspektor za imovinske delikte.

You may also like