Sremska Mitrovica – Predstavnici američke ambasade danas su u prisustvu predstavnika lokalne samouprave i stručnjaka iz Republičkog zavoda za zastitu spomenika kulture obišli radove na restauraciji antičkih mozaika.

Početkom septembra 2013. godine, Ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi, potpisao je sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, sporazum o donaciji vrednoj 73.000 dolara, koja je namenjena restauraciji antičkih mozaika u Carskoj palati.

Antički mozaik iz 3. i 4. veka nove ere  pronađen je na lokalitetu Carska palata i do nedavno se čekalo na sredstva za konzervaciju, kako bi mozaik bio zaštićen i dostupan javnosti.

Mozaici su od 1976. godine bili zatvoreni u depoima Muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture i zahvaljujući donaciji američke ambasade, radovi na restauraciji su počeli pre dvadesetak dana.

Restauraciju mozaika rade stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Ističući odličnu saradnju između Srbije i Amerike, kada su projekti ovakve vrste u pitanju, Majkl Verner, predstavnik ambasade SAD je rekao da je prezadovoljan dosadašnjim radovima na restauraciji mozaika, i izrazio nadu da će se i u budućnosti moći izdvojiti novčana sredstva za ovakve projekte iz Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturnog nasleđa.

Kako smo saznali, radovi teku po planu i uskoro će biti omogućeno okretanje mozaika na lice, dok se završetak svih radova očekuje u septembru 2014. godine, rekao je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

„Izuzetna mi je čast što je naš grad dobio poverenje od strane američke ambasade za dodelu novčanih sredstava da se otkriju ovi mozaici i da se pristupi njihovoj restauraciji“ rekao je Šulaja, koji je izrazio nadu da će radovi na ostalim podnim mozaicima nastaviti i u budućnosti.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture  dodaje da je u depoima Srema i Zavoda za zaštitu spomenika oko 350 kvadrata podnih mozaika koji očekuju konzervaciju i restauraciju i koji će biti sadržaj ovog lokaliteta.

Koliko će rimskog nasleđa biti dostupno javnosti zavisi od sredstava. Godišnje Carska palata beleži preko 12.000 posetilaca, a trećina su stranci.

Arheološki lokalitet u Sremskoj Mitrovici je na brojnim evropskim turističkim mapama.
IMG_0185IMG_0186IMG_0190IMG_0191IMG_0193IMG_0195IMG_0198IMG_0199

You may also like