Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici, u sredu, 31. jula svečano će biti postavljen kamen temeljac fabrike automobilskih zaptivnih sistema “Cooper Standard” DOO.

Svečanom činu polaganja kamena temeljca prisustvovaće Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa Ambasadorom gospodinom Majklom Kirbijem, Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, predstavnici “Cooper Standard”-a i Grada Sremska Mitrovica, “SIEPA”-e, “VIP” fonda, firme „Prostor Plus“ doo, “PwC Consulting” doo, “Tebodin”, ”Inveco” i “Unicredit” banke.

“Cooper Standard” je jedan od najvećih svetskih proizvođača delova za automobile. U Sremskoj Mitrovici će do kraja godine izgraditi 18.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora gde će se proizvoditi gumeni i plastični delovi za sve vrste vozila, odnosno, kederi za vrata i prozore. Ovo je jedna od trenutno najvećih investicija u Srbiji, ukupne vrednosti 35 miliona evra. Posao će dobiti oko 600 radnika koji će pre ulaska u proizvodne pogone završiti obuku u sličnoj fabrici ove firme u Poljskoj i Francuskoj. U sledećoj fazi će se graditi još 10.000 kvadratnih metara prostora radi proširenja proizvodnje i novog zapošljavanja.

Ugovor o kupovini građevinskog zemljišta i izgradnji nove fabrike za proizvodnju auto-delova i opreme su pre tri meseca potpisali potpredsednik “Cooper Standard”-a za Evropu Robert Kening i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović. Grad je prodao parcelu površine 6,3 hektara u radnoj zoni “Sever” za 45 miliona dinara.

U periodu od 2006. godine realizovano je više projekata gde su
strani investitori otvorili nove pogone u Sremskoj Mitrovici, ukupna vrednost realizovanih investicija iznosi 102.000.000 €, dok je na ovaj način posao u proizvodnji dobilo 2050 radnika.

SIEPA će podržati ovaj projekat sa 8.000 evra po zaposlenom, jer je reč o pogonu koji će snabdevati fabriku “Fijat Srbija” i izvoziti gotovo svim velikim svetskim proizvođačima automobila.

 

You may also like