Sremska Mitrovica – Mačke i psi koji odlutaju na kratko ili trajno od svog gazde i završe u rukama Zoohigijene, apsolutno su bezbedni.

Sektor Zoohigijena, koja radi u sklopu Javnog komunalnog preduzeća Komunalije, vrši preuzimanje pasa od vlasnika, odlaskom po pozivu na kućnu adres, kao i hvatanje i uklanjanje pasa i mačaka lutalica na poziv pravnih lica, preduzeća, fabrika, drugih ustanova.

Sektor Zoohigijena obavlja poslove na osnovu gradske odluke i Zakona o dobrobiti životinja koji kaže da se životinja može lišiti života na human način samo ako je povređena, neizlečivo bolesna, telesno deformisana ili na drugi način patološki onesposobljena tako da oporavak nije moguć a život za nju predstavlja bol, patnju, strah i stres.

U proseku sektor Zoohigijena nedeljno ukloni sa ulice od 7 do 15 pasa lutalica po pozivu trećih lica, smešta ih u prihvatilište koje poštuje zoohigijenske propise smeštaja, ishrane i nege. Svaka životinja je klinički pregledana od strane ovlašćene veterinarske stanice o čemu postoji dokumentacija kako u prostorijama zoohigijenske službe, tako i u ovlašćenoj veterinarskoj stanici.

Prema rečima nadležnih iz Zoohigijene, naši sugrađani izloženi su svakodnevnoj opasnosti od ugriza pasa lutalica. U Sremskoj Mitrovici mesečno u proseku se javi od 3 do 5 slučajeva ujeda pasa lutalica a samim tim postoji opasnost i od potencijalnog pojavljivanja zarazne bolesti besnila koja je apsolutno smrtonosna po osobu koja je ugrižena i inficirana .

Vlasnicima čipovanih mačaka i pasa, ljubimac će biti odmah vraćen, dok će ljubimci koji nemaju čip biti odvedeni u prihvatilište gde ih vlasnik može naknadno preuzeti.

U Javnom komunalnom preduzeću „Komunalije“  kažu da sektor Zoohigijene sarađuje sa udruženjima za zaštitu životinja uz čiju pomoć uspevaju da udome pse lutalice.

 

 

You may also like