Sremska Mitrovica – Kupovina duvana, filtera, rizli i mašinica sve je popularnija među Mitrovčanima.

Poslednje poskupljenje cigareta koje je bilo u oktobru, kod mnogih pušača je izazvalo nezadovoljstvo. Mitrovčani kažu da su razmišljali da ostave cigarete uprkos visokim cenama, ali isto tako kažu da je tu naviku teško prekinuti.

Mnogi su spasonosno rešenje pronašli u duvanu koji se može kupiti u kesicama ili na kilogram. Kako su cene cigareta korigovane i postale skuplje za 20 dinara po paklici , poraslo je interesovanje za prodaju duvana, kažu na Mitrovačkoj pijaci, gde je ponuda rezanog duvana najveća.

Duvan se na pijacama u Sremskoj Mitrovici, zavisno od kvaliteta i jačine, može kupiti po ceni od 1.200 dinara pa na više, po kilogramu , a prodavci i kupci, kojih je sve više, izračunali su da pakla, uz trošak za papiriće sa filterom, košta između 60 i 140 dinara.

Uprkos sve većoj popularnosti rezanog duvana, fabrike duvana u Srbiji kažu da još nemaju procene o tome da li je to što sve više pušača ostavlja cigarete i prelazi na duvan u kesi ugrozilo njihovu prodaju, ali ukazuju na činjenicu da je takva „moda” postojala i u drugim zemljama koje su povećale akcize na cigarete zanemarivši kupovnu moć potrošača.

Napominju i da, zakonski, prodaja duvana na pijacama nije dozvoljena te da država gubi prihode od akciza i PDV-a.

 

You may also like