Država plaća besplatne kilovate

Sremska Mitrovica – Poklon kilovate i kubike gasa u Srbiji će dobijati tačno 411.504 socijalno ugroženih potrošača. Za ove popuste, prema prvim proračunima Ministarstva energetike, biće potrebno 4,2 milijarde dinara godišnje, koje će biti izdvojene iz državne kase.

Novac kojim će država pokrivati sve popuste za energente iz budžeta će se prenositi na račune snabdevača električne energije i gasa.

Najveći deo ovog troška otići će za besplatnu struju. Samo osam odsto odnosi se na prirodni gas, jer je samo deset odsto Srbije gasifikovano. Inače, korisnici gasa su znatno manje ugroženi od potrošača električne energije.

Kada se kilovati pretvore u dinare, samcima će mesečni račun za struju biti za oko 800 dinara manji. Domaćinstva sa dva i tri člana imaće pravo na popust od 1.000, porodice sa četiri i pet člana će odvajati oko 1.300 dinara manje, a familije sa šest i više članova oko 1.600 dinara.

Kako je precizirano Uredbom o energetski zaštićenom kupcu, umanjenje mesečnih obaveza za struju utvrđuje se množenjem besplatnih kilovata sa cenom više dnevne tarife iz zelene zone, uvećanom za 10 odsto. Kod gasa, množe se kubici sa cenom ovog energenta za potrošače iz kategorije domaćinstva, uvećanom za pet odsto.

Za status energetski zaštićenog potrošača i pravo na poklon kilovate potrebni su dokazi. Potrošači moraju da dostave o sebi, članovima svog domaćinstva i ukupnim mesečnim primanjima porodice. Potrebno je podneti i dokaz o vlasništvu nepokretnosti i poslednji račun za struju i gas. Uverenje države da zaslužuje pogodnosti pri plaćanju električne energije ima rok od godinu dana i po isteku potrošač podnosi novi zahtev, prenose agencije.

You May Also Like