Sremska Mitrovica – Republička upisna komisija danas donosi odluku o tome kako će vrednovati rezultate koje su osnovci postigli na maloj maturi. Velika je verovatnoća da će ovaj problem biti rešen tako što će se bodovati samo uspeh u dosadašnjem školovanju, a da će rezultati iz srpskog i matematike biti poništeni.

Izvor iz Ministrastva prosvete kaže da nema govora o ponovnom polaganju mature, već će se danas odlučivati da li će se za upis računati samo bodovi prema uspehu iz osnovne škole. To se u ovom trenutku vidi kao jedina varijanta i način da neko od osnovaca ne bude oštećen.

Ako bi ovo bilo rešenje afere „mala matura“ najveći broj poena koje bi učenici mogli da imaju bio bi 60. Druga varijanta je da se ponište rezultati samo iz srpskog jezika, pa bi u tom slučaju maksimalan boj osvojenih poena na maloj maturi bio 80. Treće rešenje je ono o kojem je još pre dva-tri dana govorio ministar Žarko Obradović, a to je da se rezultati završnog ispita neće poništavati.

U Forumu beogradskih gimnazija kažu da su potpuno za to da rezultati sa male mature budu poništeni i da se u konačan broj poena računa uspeh iz poslednja tri razreda osnovne škole i nagrade.

Predsednik Foruma Miodrag Sokić kaže da bi se tako otklonilo ono što je sumnjiv sa celom ovom pričom.

„Kada je u pitanju polaganje matematike iz drugog puta, sve je bilo kako treba, ali ostaje problem srpskog jezika. Ako Ministrastvo želi  da uradi posao kako treba i da koliko toliko nađe pomirljivo rešenje, onda bi trebalo da poništi rezultate male mature i računa uspeh iz poslednja tri razreda osnove škole“, objašnjava on.

Sokić kaže da ako ministar neće da podnese ostavku, onda bi bilo pomirljivo da se na ovaj način računaju bodovi, jer će deca na taj način najmanje biti oštećena.

Izvor: Press

You may also like