Sremska Mitrovica – Danas je Svetski dan slobode medija koji se po dvadesteti put obeležava širom Planete, s ciljem podizanja svesti o značaju slobodnih i nezavisnih medija, uz podsećanje država da im je dužnost da poštuju pravo na slobodu izražavanja novinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izdalo je, uoči obeležavanja Svetskog dana medija, Proglas u kome ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji i da su ugrožene medijske slobode u zemlji.

Istovremeno, oni su Ministarstvu kulture i informisanja uputili poruku u kojoj ističu da je potrebno braniti medije od ljudi koji govore o privatizaciji medija, a misle na sopstvene interese i onih koji na sav glas pričaju o slobodi medija, a misle na profit.

U saopštenju se dodaje da Sindikat novinara i Koalicija, iako predstavljaju većinu srpskih medija, nemaju predstavnike u radnoj grupi kako bi ravnopravno mogli da zastupaju interese novinara širom Srbije.

U godišnjem izveštaju Organizacije „Fridom haus“ navodi se da je Srbija na 74. mestu kada se radi o slobodi medija, i da spada u grupu „delimično slobodnih zemalja“, gde većina medijskih kuća protežera neku političku partiju.

„Fridom Haus“ kritikuje nedostatak potpune transparentnosti kada je u pitanju vlasništvo nad medijima u Srbiji, ali i pohvaljuje vlast zbog slobodnog pristupa internetu za sve građane.

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slobode medija ove godine održava se u organizaciji UNESKO-a u gradu San Hoseu na Kostariki, od 2. do 4. maja.

Glavna tema skupa je „Sigurni da govore: Obezbeđivanje slobode izražavanja u svim medijima“, sa posebnim akcentom na sigurnost novinara, pitanja nekažnjivosti i digitalne bezbednosti, znači traži se veća bezbednost za novinare, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim preprekama i opasnostima.

You may also like