Sremska Mitrovica – Cene proizvoda i usluga u oktobru ove godine povećane su u odnosu na prethodni mesec i to u proseku za 0,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u oktobru 2013. godine, u poređenju sa istim mesecom iz 2012. godine, povećane za 2,2 odsto, dok su u odnosu na decembar 2012. godine veće za 2,6 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru ove godine, u odnosu na septembar, najveći rast cena zabeležen je u grupama restorani i hoteli (4,6 odsto), rekreacija i kultura (2,5 odsto), odeća i obuća (1,2 odsto), alkoholna pića i duvan (0,6 odsto), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i obrazovanje (0,2 odsto) i u grupama zdravstvo i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,1 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama transport (-0,7 odsto), hrana i bezalkoholna pića (-0,3 odsto) i komunikacije (-0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

You may also like