Sremska Mitrovica – Danas je obavljena primopredaja opreme u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica. Ovim činom proglašena je pobeda u okviru akcije “Bitka za porodilišta” i u našem gradu, jer je donacijom od preko 50.000 evra kompletno opremljeno porodilište.

Novac za opremu dao je grad, a sredstva su prikupljana od oportuniteta, tako da je primopredaji pored gradonačelnika Branislava Nedimovića prisustvovao i predsednik Osnovnog javnog tužilaštva Sremske Mitrovice, Nebojša Popović. Da podsetimo, zakonom je propisano da Javni tužilac može za krivična dela za koja je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine, odložiti krivično gonjenje ako osumnjičeni prihvati da plati određeni novčani iznos u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove. U skladu sa ovom odredbom Zakonika o krivičnom postupku Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici donelo je odluku da se sredstva prikupljena primenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja koriste u humanitarne svrhe, u ovom slučaju za akciju „Bitka za porodilišta“.

Gradonačelnik Branislav Nedimović je istakao da mu je velika čast što je ponovo deo ove velike akcije koja je vrlo važna za čitavu Srbiju, a u ovom slučaju i za grad Sremsku Mitrovicu. Najbolji dokaz značaja ove akcije je podatak da je u ovom porodilištu u 2012. godini rođeno 138 beba više nego u 2011. godini.

Na doniranoj opremi posebno se zahvalio v.d. direktora bolnice primarijus dr Goran Ivić koji je istakao da je akcija “Bitka za porodilišta” uticala na povećanje trudnoća i broja rođenih beba u Sremskoj Mitrovici i okolini.  Načelnik ginekologije, primarijus dr Dragan Malobabić, se takođe zahvalio na donaciji i podrobnije objasnio značaj i način upotrebe donirane opreme.

Oprema koja je nabavljena, (ultrazvučni aparat, porođajni sto, lampa za fototerapiju, dva pulsna oksimetra, tri monitora za praćenje vitalnih funkcija i pet neonatalnih aspiratora), pored prethodno doniranih  pet inkubatora, obezbedila je da porodilište u Sremskoj Mitrovici postane moderan i opremljen medicinski centar.

„Veliko je zadovoljstvo kada možemo da kažemo da smo pobedili u još jednoj bici, tako što smo nabavili svu neophodnu opremu za ovo porodilište. Vidim i da se dobija druga bitka, jer je ovo porodiliste jedno od retkih u Srbiji u kojem imamo veliki rast broja beba. I na trećem mestu, sva oprema je nabavljena sredstvima iz lokalne zajednice zahvaljujući saradnji Tužilaštva i Opštine, tj. od sredstava iz procesa nagodbi zbog saobraćajnih i sličnih prekršaja nabavljeno je nešto što je u ovom trentunku najvažnije i najpotrebnije. Ovo je ideja i za druge sredine u Srbiji, kako bi se na najbolji način ova sredstva utrošila, gde god postoji Tužilaštvo, postoji i mogućnost da se sredstva iz „oportuniteta“ usmere za opremu u lokalnom porodilištu. Pozivamo sve koji žele da na ovakav način učestvuju u akciji da se jave Fondu B92.“  – izjavio je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

 

You may also like