31. Maj Svetski dan bez duvanskog dima

Sremska Mitrovica – Svake godine Svetska zdravstvna organizacija (SZO) sa državama članicama obeležava 31. maj – Svetski dan bez duvanskog dima. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima je „Zabrana reklamiranja i promocije duvana i sponzorstava od strane duvanske industrije”.

Kao i prethodnih godina, uz podršku Ministarstva zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i drugim partnerima, u okviru obeležavanja 31. maja – Svetskog dana bez duvanskog dima organizuje kampanju na nacionalnom nivou.

U okviru zajedničkih promotivnih aktivnosti, pored sadržaja koji se odnose na ovogodišnji slogan, podele odgovarajućeg propagandnog materijala , cilj je i da se informiše javnost o štetnosti duvanskog dima, prevenciji nezaraznih bolesti, kao i svim aspektima zaštite zdravlja koji su u vezi sa pušenjem cigareta.

Tim povodom, dana 31. maja 2013.godine, sa početkom u 11:00 časova Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica će sa Domom zdravlja Sr.Mitrovica i sa Crvenim krstom Sremska Mitrovica obeležiti ovaj značajan datum. Toga dana na ulazu u Gradsku zelenu pijacu biće podeljena zdravstveno promotivna sredstva o štetnosti duvana po zdravlje. Nastavak aktivnosti na prevenciji pušenja se planira tokom čitave godine za učenike osnovnih i srednjih škola .

Svi zainteresovani pušači koji imaju potrebu da ostave cigarete mogu da se obrate Centru za prevenciju (savetovalište za odvikavanje od pušenja) i u Zavod za javno zdravlje .

You May Also Like