Sremska Mitrovica (FOTO) – U okviru obeležavanja Dana reke Save, u specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“, 24. i 25. maja, organizovan je „Parlament mladih 2013“.

„Na drugom susretu srednjoškolaca u ‘Parlamentu mladih’, na kome će se razgovarati o ekološkim vrednostima i prirodnim potencijalima Save učestvuje oko 50 učesnika iz četiri zemlje“, rekao je na konferenciji za novinare sekretar Međunarodne komisije za sliv reke Save Dejan Komatina.

On je naveo da je „Parlament mladih“ važan kako bi mladi koji će za 10 godina odlučivati o slivu te reke na vreme upoznali održiv način njenog korišćenja, koji ne ugrožava životnu sredinu.Na ovom skupu mladi se informišu, međusobno prenese znanja i razmenjuju iskustva o ekološkim vrednostima i privrednim potencijalima savskog sliva.

 

Dejan Komatina, sekretar Međunarodne komisije za zaštitu reke Save.

 

Na ovom susretu, drugom po redu, učestvuju učenici srednjih škola iz četiri države kroz koje protiče reka Sava: Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Projekat o zaštiti Save,  Prehrambeno-šumarske i hemijske škole iz Sremske Mitrovice ove godine je ušao u šest najboljih i time doveo skup u mitrovačku opštinu.

Ovaj dan ustanovljen je kako bi se široj javnosti predstavila neophodnost regionalne saradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosistema, kao i viši kvalitet života stanovništva u slivu reke Save.
U sklopu obeležavanja Dana Save  organizovana je i Međunarodna biciklistička tura „Sava 2013“. Danas, 25.maja  grupa od osam biciklista, po dvoje iz svake države kreću prema Beogradu iz mesta Zelenci u Sloveniji i voziće turu od 130 kilometara, preko Kranjske Gore, Ljubljane i Litije. Biciklistička tura se završava u Beogradu posle 850 kilometara vožnje.

Predviđeno je da se biciklisti svečano dočekuju u desetak gradova koji se nalaze na Savi, od Kranja do Beograda. U slivu Save živi oko devet miliona ljudi u četiri države.
Biciklisti sa sobom nose vodu sa izvora Save i doneće je do Beograda na njeno ušće u Dunav.

Centralna proslava biće organizovana 1. juna u Beogradu kada se i obeležava međunarodni dan reke Save.

 

 

 

Svakodnevne novosti vezane za biciklističku turu mogu da se vide na stranici Savske komisije.

You may also like