Sremska Mitrovica – Sa ciljem unapređenja zaštite životne sredine, lokalna samouprava Sremske Mitrovice, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se i ove godine obeležava 5.juna, a pod sloganom “Misli. Jedi. Sačuvaj”, odlučila je da akcenat stavi na Regionalnu deponiju u Sremskoj Mitrovici.

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju.

Dan zaštite životne sredine u Sremskoj Mitrovici, biće posvećen unapređenju zaštite životne sredine i promenu ekološke svesti.

Najznačajniju lokaciju u Sremu za obezbeđivanje sistema bezbednog odlaganja čvrstog otpada predstavlja deponija u Sremskoj Mitrovici.

Regionalna deponija zvanično još nije počela sa radom, iako je potpuno završena a upotrebna dozvola treba da stigne u junu ove godine, pa je odluka da se stavi akcenat na unapređenje zaštite životne sredine obezbeđivanjem sistema bezbednog odlaganja čvrstog otpada, još jedan način da se prikaže odgovornost u pogledu čuvanja prirodnih resursa i zaštite prirode.

Sremsku Mitrovicu će 5.juna posetiti šef delagacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ministarka energetike, ministar poljoprivrede i ministarka regionalnog razvoja.

„Prisustvo državnih predstavnika je dovoljan razlog da shvatimo koliko je zapravo važna Regionalna deponija. Rešavanjem problema koji su nastali u funkcionisanju ovog preduzeća, rešavamo odnošenje otpada sa teritorije Sremske Mitrovice i teritorije Šapca“, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

Regionalna deponija, kako je najavljeno, trebalo bi da bude stavljena u funkciju u septembru ili oktobru ove godine.

U toku meseca juna, dan zaštite životne sredine obeležiće se i deljenjem promotivnih materijala, emitovanjem kratkim filmova i video reklame koja će se emitovati na regionalnoj Sremskoj televiziji, i štampanjem materijala za bilborde i postere.

Plan je da se ovim promocijama utiče i na građane, kako bu shvatili da i oni imaju odgovornost zaštite životne sredine.

“ Grad Sremska Mitrovica je u saradnji sa mitrovačkom Komunalnom policijom registrovao oko 40 divljih deponija, ove deponije biće sanirane i vraćene u prvobitnu funkciju. Grad će za ovaj projekat odvojiti oko 2 miliona dinara, koji će se realizovati na području svake Mesne zajednice.  Najveći problem predstavlja deponija u Laćarku, koja se, nakon čišćenja, ponovo pojavila na velikoj površini“, rekao je Nedimović na današnjoj konferenciji za novinare.Kada je Regionalna deponija u pitanju, gradonačelnik je rekao da je u planu  rešavanje pitanja upravljanja deponijom, a nakon rešavanja ovog problema čitav sistem bezbednog odlaganja otpada će pravilno funkcionisati. Ona ima veliki značaj za grad,  puštanjem u rad regionalne deponije rešavaju se i divlje deponije koje su rizik za stanovništvo.

Grad je ove godine odvojio 13 miliona dinara za projekat Regionalna deponija, i 13 miliona za odvoženje smeća kako ne bi bilo promena vezanih za troškove odnošenja smeća i povećanja cena komunalnih usluga za građane.

You may also like