Vraćanje PDV-a na bebi opremu

Sremska Mitrovica – Vlada Srbije usvojila je mere štednje među kojima je i izmena Zakona o PDV-u koji podrazumeva povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe.

Fond B92 je pokrenuo akciju u kojoj je skupljeno više od 180.000 potpisa za promene Zakona o vraćanju PDV-a i ograničenju marži na bebi opremu i hranu.

Peticiju je podržao kompletan državni vrh, javne ličnosti i opozicione stranke. Povraćaj PDV-a se na osnovu danas usvojene izmene odnosi na mleko u prahu, krevece, hranu za bebe, kolica, stolice za hranjenje, stolice za kola i pelene.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić izjavio je da će biti obezbeđen povraćaj celokopnog PDV-a na navedene proizvode.

Ova mera Vlade Srbije usledila je nakon akcije koju su vodili Fond B92 zajedno sa udruženjem „Roditelj“, portalom bebac.com i servisom „Halo beba“ i Mreža organizacija za decu Srbije. Akcija je podrazumevala skupljanje potpisa građana kao podršku za hitnim oslobađanje barem dela troškova na opremu i hranu za bebe.

Peticija je potpisivana u više od 50 gradova u Srbiji, od 2. do 8. marta, a više od 180.000 potpisa predato je predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović i premijeru Mirku Cvetković, a i predsednik Srbije Boris Tadić je tražio od vlade da nađe rešenje za ovaj problem.

Akcija prikupljanja potpisa u Sremskoj Mitrovic trajala je tri dana, tokom kojih je prikupljeno preko 1000 potpisa. U našem gradu, ovu akciju podržala je Gradska uprava za predškolsko obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i omladinu i Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica.

You May Also Like