„Vodovod“ spreman za leto

Sremska Mitrovica – Karakteristično letnje vreme i visoke temperature dovele su do uobičajeno veće potrošnje vode u Sremskoj Mitrovici i selima mitrovičke opštine.

Potrošnja vode je za 20 – 30% veća nego u danima sa temperaturom ispod 30 stepeni. Mitrovčani u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima najviše koriste vodu, pa im „Vodovod“ u tim delovima dana isporuči oko 320 l/s pijaće vode. Trenutno je u funkciji 8 od ukupno 14 bunara, što je više nego dovoljno za nesmetano snabdevanje vodom.

Uz rezervoarski kapacitet od 5400 m3 vode, Mitrovačani ne moraju da brinu za prevladavanje maksimuma potrošnje u narednom periodu.

S obzirom na najave prognostičara da su pred nama vreli dani tokom jula i naročito avgusta meseca, u „Vodovodu“ očekuju potrošnju vode i preko 400 l/s. To neće predstavljati problem za preradu i distribuciju vode do korisnika, jer su kapaciteti i funkcionalnost kompletnog sistema vodosnabdevanja optimalni i na najvišem stepenu pouzdanosti.

Potrošači bi bez vode mogli da budu jedino u slučaju kvarova na distributivnoj mreži, koje interventne ekipe JKP “Vodovod“ mogu da saniraju u veoma kratkom vremenskom roku.

U selima koja imaju lokalni sistem vodosnabdevanja ( Čalma, Divoš, Šišatovac, Bešenovački Prnjavor, Bosut, Sremska Rača, Jarak ) vode za sada ima dovoljno.

Ipak, poučeni iskustvom iz prethodnih godina,  iz „Vodovoda“ poručuju meštanima ovih sela da i u narednom periodu vodu za piće koriste racionalno, a ne za zalivanje. U suprotnom, neće biti dovoljno vode za osnovne životne potrebe.

I fruškogorska sela ne bi trebalo da imaju problem sa vodom, s obzirom na činjenicu da se nedostajuće količine vode iz lokalnih sistema mogu nadomestiti iz javnog sistema, dopremanjem putem crpne stanice „Ženski zatvor“.

 

You May Also Like