Veći promet na Produktnoj berzi

Sremska Mitrovica – Na Produktnoj berzi u Novom Sadu promet u ovoj sedmici bio je 1.660 tona ili oko 39,3 miliona dinara, što je količinski za 26,33 odsto više, ali je vrednosno za 0,73 odsto manje nego prethodne nedelje, saopštila je danas ta berza.

Kako se navodi, osnovni razlog ovakve asimetrije je činjenica da tokom ove nedelje nije trgovano sojom u zrnu koja svojom nominalnom cenom dominira u odnosu na ostale proizvode.

Pšenica prošlogodišnjeg roda kojom je trgovano u količini od 660 tona, prodavala se po ceni od 24,96 dinara za kilogram što je pad za 1,74 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Dodaje se da indikativan pokazatelj cene novog roda pšenice može da predstavlja aktuelna prva ponuda na Produktnoj berzi koja je spremna za isporuku i koja je 21 dinara za kilogram bez PDV-a.

Za sada, kako se naglašava kupaca još nema, jer niko neće da se izlaže tržišnom riziku, dok se cena ne izbalansira tokom žetve.

Kukuruz je sa istrgovanih 950 tona dominirao u strukturi ukupnog ovonedeljnog prometa, a prosečna cena trgovanja tom kulturom bila je 20,88 dinara za kilogram ili za 0,7 odsto veća nego prošle sedmice.

U strukturi prometa učestvovala je i sojina sačma, sa istrgovanih 25 tona za avansno plaćanje po ceni od 59,59 dinara za kilogram, a to je za 0,5 odsto niže nego prethodne nedelje.

Pored ovog ugovora istrgovano je i još jedno vozilo sojine sačme po ceni od 60,18 dinara za kilogram, ali uz klauzulu odloženog plaćanja do 30 dana.

Indeks Produktne berze PRODEX danas ima vrednost 228,12 poena, a to je za 0,09 poena manje nego poslednjeg dana trgovanja u prethodnoj nedelji.

You May Also Like