Sremska Mitrovica – U Srbiji će posebne mere biti uvedene tek kada temperature pređu 40 stepeni, kaže načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Republički hidrometeorološki zavod је saopštio da će se današnje dnevne temperature kretati do maksimalnih 33 do 39 stepeni Celzijusovih. Međutim, kako kažu iz tog zavoda, osveženje bi moglo da stigne posle podne ili uveče, jer su uz pojavu lokalne oblačnosti ponegde mogući pljuskovi.

Ako se u obzir uzme takva prognoza, u Srbiji trenutno neće biti uvedena vanredna situacija zbog vrućina, jer je načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, rekao da će ona biti uvedena tek kada temperature pređu 40 stepeni.

„Ako dođe do poremećaja funkcionisanja života u mestima, siguran sam da će opštinski štabovi i gradski za vanredne situacije ići na tu soluciju, što automatski znači da će i republički štab zasedati i odlučiti da li će vandredna situacija biti proglašena za celu teritiriju republike ili jedan njen deo”,  kaže Marić.

Vanredna situacija znači da će država učiniti sve da se uspostavi normalno funkcionisanje, što znači da će ono što je do sad bila preporuka da se ne radi u periodu koji je najtopliji postati naredba, koja će morati da se poštuje.

Kada je reč o izgledima vremena za naredne dane, iz Hidrometeorološkog zavoda je saopšteno da da će i u utorak i sredu biti pretežno sunčano i veoma toplo, s tim da su posle podne i uveče mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavine.

Osveženje se očekuje u četvrtak, kada bi trebalo da stigne prolazno naoblačenje i osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ujutru u severnim i zapadnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima.

 

 

You may also like