Uređenje Spomen parka u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Projekat uređenja Spomen parka u Sremskoj Mitrovici realizovaće se do proleća, a pored uređenja obuhvataće i sistem adekvatne zaštite.

Ovaj memorijalni kompleks, nedaleko od centra grada, decenijama je bio zapušten, a često i na meti vandala.

Nosilac projekta je mitrovački Zavod za zaštitu spomenika kulture, a u planu je uređenje kako samog spomenika, tako i pojedinih lokacija u neposrednoj blizini. Urediće se ceo spomenički kompleks, urna, pet baklji, kao i ceo prostor oko ovih i drugih obeležja.

Uradiće se i kompletna dekorativna rasveta, a biće uveden video-nadzor i fizički nadzor celog Spomen groblja.

Pored planiranih deset miliona dinara, za ovaj projekat biće izdvojeno i dodatnih pet, za uređenje pešačkih staza, tako da će ukupna vrednost ove investicije biti 15 miliona dinara.

Kako kažu u mitrovačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ovaj projekat se realizuje u tri faze. Prva faza projekta se privodi kraju, obuhvata obnovu električnog osvetljenja i postavljanje reflektora. Intenzivno će se raditi na obnovi urne, uređenju baklji na humkama i postavljanju ploča sa tekstovima na pločama. U planu je da se u okviru kompleksa uredi i dečije igralište.

Plan obuhvata i obnovu Spomen-sobe i njenih eksponata kao dela ovog kompleksa. Takođe, čuvarska služba će uz reflektore doprineti sveukupnoj bezbednosti na ovom prostoru. Pored uređenja i zaštite spomeničkog dela, cilj aktuelnog projekta je da se gradu vrati jedno od najlepših šetališta.

Inače, Spomen groblje je podignuto 1960. godine po ideji beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Najveće je stratište iz Drugog svetskog rata u Sremu, pa i u Vojvodini, a jedno je od najvećih i u zemlji.

You May Also Like