Sremaka Mitrovica – Rezultati prijemnih ispita i male mature više neće moći da se objavljuju javno na sajtovima, oglasnim tablama ili ulaznim vratima škola pa će učenici moći da pogledaju samo svoje rezultate.

Tu mogućnost imaće isključivo u određenoj prostoriji u školi, dok će na sajtu Ministarstva prosvete i nauke, posvećenom upisu u srednje škole, uz pomoć šifre, moći da pogledaju rezultate, ali tek kada budu konačni.

Prethodnih godina ovi podaci nisu skrivani, njihovo prikazivanje trebalo je da eliminiše eventualne sumnje u neregularnosti na upisu. Ispostavilo se da je to u sukobu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

„Na osnovu prijava građana i ciljane pretrage interneta, utvrđeno je da su se u toku 2011. i 2012. obrađivali podaci o ličnosti učenika osmog razreda osnovnih škola u Republici Srbiji bez zakonskog ovlašćenja. Na sajtu www.upis.mpn.gov.rs javno su publikovani izveštaji koji sadrže neke ili sve lične podatke, kao što su: šifra, ime i prezime učenika, adresa stanovanja, datum rođenja, ime roditelja, jedinstveni matični broj, ocene u šestom i sedmom razredu, broj bodova. Objavljivanje ovih podataka posredstvom veb-stranica nije dozvoljeno pre svega zato što za to ne postoji pravni osnov“, rekao je Aleksandar Resanović, zamenik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

You may also like