Sremska Mitrovica – Prvih šezdeset izvršitelja dobilo je 2.600 predmeta od javnih komunalnih preduzeća. Reč je o dugovanjima građana za komunalne usluge, ponekad i višegodišnjim. Od septembra dužnici mogu očekivati prve blokade računa.

Na teritoriji Beograda 20 izvršitelja dobilo je oko 150 predmeta od firme  „Telekom“, a u narednom periodu se očekuje još, kaže Mihailo Dragović, predsednik Komore izvršitelja.

Najviše predmeta izvršitelji su dobili od komunalnih preduzeća u Subotici (čak  900), Kraljevu (550), Vranju (150), Sremskoj Mitrovici (150), Šapcu (140), Knjaževcu (300).

Osam novosadskih privatnih izvršitelja dobilo je najviše predmeta od JP „Srbijagas“ (oko 150), a troje iz Niša dvadesetak predmeta od JKP „Naisus“.

Prva izvršenja čekaju i njihove kolege u Negotinu (23), Bačkoj Palanci (15) i Smederevskoj Palanci (50).

Pored postojećih 400 sudskih, Srbija će imati i 334 privatna izvršitelja (po jedan na 25.000 stanovnika). Oni će naplaćivati i potraživanja između firmi, a koristiće i dokumentaciju NBS i izvode iz liste nepokretnosti dužnika.

U ovom trenutku izvršitelji iz Kragujevca i Aranđelovca još nemaju posla. Oni očekuju da u toku naredne nedelje dobiju predmete od JKP iz svojih gradova.

Inače, prva izvršenja odnose se na dugove građana između 1.000 i 50.000 dinara, a mnogo je upravo onih između 30.000 i 50.000.

Izvršitelji su zasad dostavili svim dužnicima zaključak da je pokrenut postupak za izvršenje i da moraju da plate dug s pripadajućim kamatama, plus troškove izvršenja.

Ako dužnik ovo ne primi ili ne reaguje, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak, a ako ni to ne uspe, stavlja se na oglasnu tablu suda.

Ukoliko ni posle ovoga ne plate dug, izvršitelji će od firmi gde su dužnici zaposleni tražiti administrativnu zabranu na platu dok se potraživanje ne namiri. Kao krajnja mera na raspolaganju im je plenidba pokretnih i nepokretnih stvari, uz asistenciju policije.

Kako nam je rekao predsednik Komore, izvršitelji već proveravaju plate i bankovna stanja dužnika, i do septembra se mogu očekivati prve blokade računa.

Verujemo da će građani, kada vide koliko će ih koštati ceo postupak, ipak odlučiti da plate dugovanja. Ova mera ima i preventivni, a ne samo represivni karakter, kaže Dragović.

Inače, najniža cena izvršiteljske usluge je 2.500 dinara, koliko košta samo dostavljanje zaključka da je postupak počeo.

Ozbiljnije predmete privatni izvršitelji očekuju od jeseni, kada počinje saradnja sa bankama, kojima građani ukupno duguju oko 18,5 milijardi evra.

 

You may also like