Tokom leta više crevnih infekcija

Sremska Mitrovica – Tokom letnjih meseci, registruje se porast crevnih infekcija, posebno trovanja hranom i bolesti koje se prenose prljavim rukama, kažu u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

U Sremskom okrugu u prvih 6 meseci registrovano je ukupno 129 crevnih zaraznih bolesti ali se procenjuje da je taj broj daleko veći jer se mnogi sugrađani ne javljaju lekaru. Posebno su česte dijareje kod dece predškolskog i školskog uzrasta, čemu pogoduje i način ishrane u letnjim mesecima.

Crevne zarazne bolesti se prevashodno prenose zagađenom hranom, vodom i prljavim rukama, mada je u nehigijenskim uslovima značajna i uloga muva u širenju ovih infekcija.

Opšte i najvažnije mere prevencije svih crevnih zaraznih bolesti su pre svega sprečavanje fekalne kontaminacije hrane i vode za piće. Stoga je neophodno obezbediti dovoljne količine higijenski ispravne vode za sve potrebe, piće, održavanje licne i opšte higijene, higijensku dispoziciju fekalnih i drugih otpadnih materija, redovno održavanje higijene ruku, pranje ruku tekućom vodom i sapunom pre svakog obeda.

Svetska zdravstvena organizacija je dala “ 10 zlatnih pravila za pripremu bezbedne hrane“:

1) Odabrati bezdedan postupak obrade životnih namirnica;

2) Prati ruke pre, u toku,  i posle pripreme hrane;

3) Brižljivo i temeljno kuvati sve namirnice životinjskog porekla na temperaturi višoj od 70°C ( narocito živinu, svinjetinu, jaja i jela od mesa);

4) Pripremljenu hranu odmah jesti (ne čuvati je duže od 4 sata na temperaturi kuhinje);

5) Termički obradenu hranu brižljivo čuvati, na temperaturu višoj od 60°C ili nižoj od 10°C (najbolje na +4°C u frižideru) i to u plitkim, pokrivenim posudama, ukoliko treba da se čuva duže od 2 sata;

6) Temeljno podgrejati kuvanu hranu;

7) Sprečiti kontakt sirovih namirnica i termički obradene hrane;

8 ) Besprekorna čistoća sveg kuhinjskog pribora;

9) Zaštita hrane od pristupa insekata, glodara i drugih životinja;

10) Korišcenje higijenski ispravne vode.

 

 

You May Also Like