Smanjen prinos kukuruza i soje zbog suše

Sremska Mitrovica – U Sremu su znatno smanjeni prinosi kukuruza i soje, dok su bolje prošli suncokret i šećerna repa.

Sušna 2011. bila je nepovoljna za poljoprivrednu proizvodnju, naročito kada su u pitanju kasnije jare ratarske kulture, ocenjeno je na zajedničkoj sednici Odbora Udruženja za agrar i Saveta grupacije registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava Sremske privredne komore.

Naime, do kraja novembra palo je za 54 odsto manje kiše nego prošle godine, što je najviše uticalo na umanjenje prinosa kukuruza i soje. Bolji rezultati nego lane ostvareni su kod suncokreta i šećerne repe.

„Ovako sušni uslovi, naročito u letnje-jesenjem periodu, uticali su na ranije prekidanje vegetacije, brzo ubiranje jarih useva i smanjenje prinosa, naročito kasnijih kultura koje su u Sremu zauzimale i najveće površine. Na taj način je ponovo aktuelizovana potreba povećanja površina pod sistemima za navodnjavanje. Takođe, pored smanjenja prinosa, poljoprivrednici su imali i niže cene jarih kultura, osim kod šećerne repe, što se, uz povećane troškove, dodatno odrazilo na njihov krajnji finansijski rezultat“, rekao je Vladimir Vlaović, sekretar Udruženja za agrar.

Nepovoljni vremenski uslovi ove jeseni, uticali su da i ulaganja u novu proizvodnju, osnovna obrada, priprema i setva budu otežani. Suša je naročito dovela do povećanih troškova za energente i rezervne delove, naročito kada je reč o dubokom oranju.

Problematično je i nicanje ozimnih useva zbog isušenosti setvenog sloja.

You May Also Like