Skuplja struja od oktobra?

Sremska Mitrovica – Struja u Srbiji mogla bi da poskupi već od oktobra, bar kako smatraju u Ministarstvu energetike. Jer, tada će ovu odluku početi da donosi Agencija za energetiku, bez uplitanja politike. Ali, dok u Elektroprivredi Srbije očekuju da u naredne dve i po godine cena kilovata poskupi za 60 odsto, još ne planiraju da zatraže poskupljenje od jeseni. Cenovnici za privredu i domaćinstva poslednji put su promenjeni u aprilu prošle godine, kada je struja poskupela za 13,5 odsto. A tada je kilovat-čas, u proseku, počeo da košta 5,5 evrocenti.
Tokom ledenog talasa u februaru, grejalice i TA peći „progutale“ su rekordnih 160 miliona kilovat-časova za jedan dan. Zato je bio neminovan uvoz od 14 miliona kilovat-sati, koje je EPS morao da plati skuplje nego što je prodavao. Sa druge strane, u Elektroprivredi Srbije ponavljaju da je poskupljenje struje u narednom periodu neminovno zbog razvoja i izgradnje novih elektrana, ali još ne planiraju da podnesu zahtev za obračun nove cene. Ali, trend poskupljenja kilovat-časova prisutan je i u susednim zemljama.

Električna energija u Hrvatskoj poskupela je od početka maja na 0,11 evra po kilovat-času, pa tamošnja domaćinstva plaćaju tačno duplo veće račune nego u Srbiji. Cena struje mogla bi uskoro da bude veća i u Crnoj Gori, gde elektroprivreda traži poskupljenje od 25 odsto, iako joj porodice još od početka godine plaćaju sedam odsto više.

You May Also Like