Sremska Mitrovica – Na proleće 2013. godine biće otvorena još tri “Swift” reciklažna centra u Srbiji, a pogone dobijaju Sremska Mitrovica i dva beogradska naselja.

Ugovor o otvaranju “Swift zadruge i reciklažnog centra” u Sremskoj Mitrovici potpisan je u junu ove godine, i nalaziće se u naselju Varda.

Izgradnju ovog centra omogućila je švedska Vlada i Evropska unija, koje doniraju oko 300 hiljada evra za izgradnju ove Zadruge.

Projekat izgradnje reciklažnih centara pokrenut je 2009. godine u Beogradu. U planu je da se izgradi još šest ovakvih objekata, tri na teritoriji Beograda i tri na teritoriji van Beograda.

Jedan od njih će se nalaziti u Sremu, a njegovom izgradnjom biće rešeni socijalno ekonomski problemi pedeset Mitrovčana. Cilj je da se u naredne dve godine zaposli 50 radnika u otvorenom reciklažnom centru, i da se u narednom periodu otvori još takvih objekata. Ovo će biti održivi projekat, što znači da će posle dve godine rada centra, brigu o njemu preuzeti Grad.

Osim usluga prikupljanja i transporta reciklažnog otpada, Zadruga pruža i usluge čišćenja poslovnih i stambenih prostora po konkurentnim cenama.

Projekat “Swift” implementiraju Svetska zdravstvena organizacija, Međunarodna kancelarija za migracije i Kancelarija UN za projektne usluge.

Cilj projekta jeste da obezbedi zdraviji život kreiranjem održivog zapošljavanja i dohotka za sakupljače sekundarnih sirovina, organizovanjem neprofitnih, mikropreduzeća, tzv „Swift“ centara, u kojima će se otpad sakupljati, sortirati i tretirati.

Na taj način će neformalni sakupljači sekundarnih sirovina dobiti mogućnost za formalno zapošljavanje i legalizaciju svog rada.

 

You may also like