Rad na visokim temperaturama

Sremska Mitrovica – Ukoliko poslodavac ne organizuje zaštitu od visoke temperature rizikuje da plati kaznu od milion dinara. Nadležni preporučuju da radnici ne budu direktno izloženi suncu, da se smenjuju i da prave češće pauze.

Radnicima na otvorenom, na temperaturama višim od 36 stepeni, poslodavci moraju da organizuju mere tehničke i medicinske zaštite. U suprotnom, prema Zakonu o radu, rizikuju da plate kaznu do milion dinara.

Nadležni preporučuju da radnici ne budu direktno izloženi suncu, da se smenjuju i da prave češće pauze. U inspekciji rada kažu da je poslodavac obavezan da na velikim vrućinama, između 11 i 16 časova, radnike što češće sklanja od sunca.

Nadležni navode da inspektori svakodnevno ovih dana obilaze radnike na otvorenom i savetuju poslodavce kako da zaštite zaposlene.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović objašnjava da moraju da se formiraju zakloni u kojima će ljudi moći da se sklone od direktnog uticaja sunca i da se obezbede dovoljne količine vode i drugih bezalkoholnih napitaka.

Najbolje rešenje za mnoge firme koje rade na otvorenom jeste preraspodela radnog vremena, ali u firmama sa manje radnika teško je organizovati smene. Tako, na primer, roštilj majstor Zoran Kitanović, koji radi osam sati na temperaturi od oko 60 stepeni, ne izlazi napolje jer je temperaturna razlika prevelika.

Mali broj kažnjenih poslodavaca potvrđuje da oni uglavnom poštuju zakon koji ih obavezuje da zaštite radnike na ekstremno visokim i niskim temperaturama.

Onima koji ga i pored opomene inspektora prekrše slede kazne: od 800 hiljada do milion dinara za pravno lice, 40 do pedeset hiljada dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 400 do 500 hiljada dinara za preduzeće.

 

 

You May Also Like