Sremska Mitrovica – Republički fond za zdravstveno osiguranje od danas je proširio listu lekova koji se mogu prepisivati pacijentima na teret Fonda.

O trošku države izdavaće se lekoovi koji se prepisuju u terapiji obolelih od glaukoma, neuroloških oboljenja, ali i oni za bubrežne pacijente, astmatičare i obolele od arterijske hipertenzije.

Pacijentima obolelim od glaukoma biće omogućena kombinovana terapija kapima i oni neće više plaćati procentualnu participaciju.

Prvi put je uveden revolucionarni lek rilutek za lečenje teškog neurološkog oboljenja – amiolateralne skleroze.
Za bolesnike u terminalnoj fazi bubrežne insuficijencije biće omogućen lek mimpara, a obolelima od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća i arterijske hipertenzije, omogućena je veća dostupnost lekova i antibiotika.

Za bolesnike na parenteralnoj ishrani takođe je proširen broj lekova koje mogu koristiti, navodi se u saopštenju RFZO.
Novom listom lekova uvodi se 61 lek, različite jačine, oblika i pakovanja, a od toga 21 lek je u okviru devet potpuno novih medikamenata, dodaje se u saopštenju.

Uvođenjem novih lekova na listu, omogućena je veća dostupnost lekova kako različite jačine i farmaceutskog oblika, tako i potpuno novih aktivnih supstanci.

Sniženjem cena lekova u pojedinim terapijskim grupama kao što su lekovi u lečenju kardiovaskularih, bolesti nervnog i respiratornog sistema, antiinfektivni lekovi, procentualna participacija smanjena je od pet do 20 odsto, podseća se u saopštenju.

You may also like