Sremska Mitrovica – Konkurs za upis nove generacije učenika u srednje škole biće objavljen do 15. aprila.

Osmaci će 21. aprila polagati probni test male mature, na kojem će biti potpuno nepoznati zadaci iz srpskog i matematike.

Za one koji toga dana ne izađu na test, rezervni termin je 28. aprila. Mada je zbog ledenog talasa tokom februara školska godina produžena za nedelju dana, upisne aktivnosti i datum polaganja završnog ispita biće približni prošlogodišnjim.

Od ove godine, kao novina uvodi se probno testiranje za učenike šestog razreda, i za njih će test sa pitanjima iz biologije, istorije, fizike, geografije, biti održan u subotu 31. marta.

Šestaci će, kada budu u osmom razredu, na završnom ispitu, uz srpski i matematiku, polagati i treći test, kombinaciju pitanja iz pet predmeta (biće dodata i hemija). Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će rezultati koristiti Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji radi evaluaciju.

U Srbiji je 78.000 učenika osmog razreda i za njih je u srednjim školama rezervisan dovoljan broj mesta, za pet do sedam odsto više od broja osmaka. U gimnazije će u novoj školskoj godini biti upisano 22 odsto učenika.

Još se ne zna da li će od septembra biti novih oglednih profila.
Uz konkurs biće objavljen i informator, u kome se nalaze minimalan i maksimalan broj bodova koji je prošle godine bio potreban za upis u sve srednje škole u Srbiji.

You may also like