Prijemni za fakultete neće biti u isto vreme

Sremska Mitrovica – Prijemni ispiti na svim državnim fakultetima, ipak, neće biti održani u isto vreme. Testove će prvo polagati budući brucoši Univerziteta u Beogradu, a tek onda na ostalim državnim univerzitetima. U Beogradu će se testovi polagati 25, 26, i 27. juna, a u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici nedelju dana kasnije.

To znači da će svršeni maturanti moći da polažu prijemni na nekom fakultetu u Beogradu i Novom Sadu, i da na kraju odluče gde će da studiraju. Od toga bi, osim studenata, koristi mogli da imaju mnogi fakulteti, zbog budućih brucoša koji će na dva mesta platiti polaganje prijemnog. Posle čvrstog stava da će, pošto je školska godina produžena zbog februarskih mrazeva, i prijemni biti organizovani nedelju dana kasnije, Ministarstvo prosvete i nauke u ponedeljak je, ipak, dozvolilo da univerziteti proveru znanja organizuju onako kako su sami planirali. U ponedeljak im je iz Ministarstva poslat dopis u kome im se to i zvanično dozvoljava.

„Prihvatili smo termine koje su predložili sami Univerziteti, ali je šteta što nije postignuta saglasnost o jedinstvenom terminu za celu Srbiju“, poručio je ministar Žarko Obradović.

Prema Obradovićevom mišljenju, bilo bi bolje da su svi testovi organizovani u isto vreme, jer bi tako najbolji studenti ravnomernije bili raspoređeni po svim univerzitetima.

You May Also Like