Sremska Mitrovica – Tropske vrućine uslovile su povećanje potrošnje vode i u Sremskoj Mitrovici i to za oko 35% od uobičajene, kažu u „Vodovodu“. Istovremeno, potrošačima je u junu isporučeno blizu 50000 metara kubnih vode, više nego u istom periodu prošle godine. U ovakvim okolnostima sistem javnog vodosnabdevanja funkcioniše normalno, tako da se stabilnost i kvalitet vodosnabdevanja ne dovode u pitanje.

Poslednjih dana proizvodnja i distribucija vode do korisnika dostiže svoj maksimum. Voda se najviše troši nakon 19:00 sati – oko 450 l/s, dok je jutarnja potrošnja 350 do 360 l/s. Pritisak na izlazu iz potisne crpne stanice u Postrojenju za preradu vode povećan je sa 3,7 na 3, 8 bara, a u špicevima i na 4,0 bara, kako bi viši spratovi stambenih zgrada i potrošači u najudaljenijim zonama imali propisan kvalitet vodosnabdevanja.

Racionalna potrošnja vode neophodna je u mestima koja imaju lokalne sisteme, odnosno, nisu priključena na javni sistem vodosnabdevanja. To su Čalma, Divoš, Šišatovac, Bešenovački Prnjavor, Bosut, Sremska Rača i Jarak. Poslednjih dana nešto komplikovanija situacija je jedino u Bosutu, gde potrošnja prevazilazi kapacitete bunara i rezervoara sa pijaćom vodom.

S obzirom na potrošnju koja je enormno povećana u odnosu na normalno stanje, evidentno je da se ona koristi nenamenski, pa su Bosućani suočeni sa povremenim restrikcijama vode. Jedino na taj način je moguća normalizacija vodosnabdevanja.

Nadležni u „Vodovodu“ poručuju da prema Odluci o vodovodu, to javno preduzeće proizvodi vodu za piće i osnovne životne potrebe i da je u te namene i treba koristiti. Na početku svakog, a tako je bilo i ovog leta, stižu upozorenja da zalivanje bašti i druga vrsta neracionalne potrošnje može da dovede do nestašica vode. Sa ciljem da vode za piće bude dovoljno, u Bosutu je postavljena cisterna sa vodom. Ipak,u interesu je meštana da uvaže apel za racionalnom potrošnjom kako bi se izbegle neprijatnosti.

Kako pokazuju analize, voda za piće odgovara svim parametrima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti, tako da Mitrovčani mogu nesmetano i bez bojazni da je koriste. U prvih šest meseci ove godine interna laboratorija „Vodovoda“ obradila je 1450 uzoraka a Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica – 235 , osnovnog A obima.  Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu analizirao je 30 uzoraka vode B i V obima, što predstavlja periodične i proširene kontrole. I rezultati tih analiza kojima je kontrolisana između ostalog radioaktivnost i u sirovoj vodi i u rezervoarima je više nego zadovoljavajuća. Ta voda ima najbolje karakteristike bitne za njenu higijensku ispravnost.

 

You may also like