Sremska Mitrovica – Građani i privreda svakodnevno se bore sa hrpom papira i birokratskih procedura, a samo za ostvarivanje porodiljske naknade potrebno je čak 86 dokumenata, od kojih je, prema analizama stručnjaka, čak 80 nepotrebno, prenose agencije.

Ukoliko bi žena bila pet meseci na trudničkom bolovanju, morala bi svaki mesec da dokazuje da je trudna noseći iste dokumente, što je 36 dokumenata na ukupno 43 papira.

Čekanje u redu i gubljenje vremena i novca nije zaobišlo ni privrednike, a u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj navode da firma može da izgubi četiri sata i 27 minuta na prijavu ili ođavu radnika.

Za promenu sedišta preduzeća potrebno je izgubiti pet sati i 55 minuta, a dva sata i 16 minuta za uverenje o plaćenom porezu i to samo ako ima stalno zaposlenog administrativnog radnika koji se time bavi.

Analize te asocijacije pokazale su da u Srbiji postoji čak 157 nepotrebnih procedura, koje državu i građane godišnje koštaju 1,35 milijardi dinara, a na to treba dodati i 730 miliona evra godišnje, koliko privreda izdvaja za 77 od čak 370 parafiskalnih nameta.

You may also like