Sremska Mitrovica – Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar, spomen na sve nevino stradale od 1914. do 1918. godine, u Srbiji će ove godine biti prvi put obeležen kao državni praznik.

Zakonom o državnim i drugim praznicima predviđeno je da se Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava neradno, a pošto 11. novembar pada u nedelju, neradan će biti naredni dan, odnosno ponedeljak, 12. novembar.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je novoustanovljeni praznik, koji će prvi put biti obeležen ove godine, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Državni praznici koji se u Srbiji praznuju neradno su, osim Dana primirja u Prvom svetskom ratu, i Nova godina (1. i 2. januar), Sretenje – Dan državnosti Srbije (15. i 16. februar) i Praznik rada (1. i 2. maj).

Neradni dani su i Božić, odnosno 7. januar i Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa. Radno se praznuju Sveti Sava 27. januara, Dan pobede 9. maja i Vidovdan 28. juna.

You may also like