Sremska Mitrovica – Društvo za borbu protiv dijabetesa, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i Grada Sremska Mitrovica otvorilo je specijalizovanu prodavnicu hrane i edukativni centar za dijabetičare i gojazne osobe.

Prema rečima dr Atile Čengeri pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, pored prodavnice ove vrste u Mitrovici, resorni sekretarijat finansijski je podržao i otvaranje sličnih prodavnica u Bačkoj Palanci i Kikindi, a čitav projekat krenuo je iz Zrenjanina.

„Ovo je jedan u nizu objekata otvorenih u svrhu pomoći obolelima od dijabetesa, u koji je uloženo oko 1.200.000 dinara. Jedna ovakva specijalizovana prodavnica podrazumeva mogućnost kupovine proizvoda po manjoj ceni, jer su proizvodi za dijabetičare povoljniji za oko 20 odsto. Sa druge strane, ovo se ne bi moglo otvoriti da lokalna samouprava nije prepoznala potrebu za jednim ovakvim objektom”, rekao je dr Čengeri.

Lokalna samouprava još jednom je izašla u susret potrebama svojih građana, a ovom prilikom gradonačelnik Branislav Nedimović istakao je značaj ovakvih ustanova, pomoći obolelima od dijabetesa, uz realizaciju ovakvih i sličnih projekata i u budućnosti.

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica trenutno ima oko 5000 obolelih od šećerne bolesti, što je oko 10 odsto od ukupnog broja stanovništva, ali je mnogo i onih koji imaju preddijabetesno stanje.

“Otvaranje specijalizovane prodavnice bilo je neophodno i iz preventivnih razloga, kako bi se postojanje dijabetesa na vreme ustanovilo. Osnovni cilj ovog projekta je edukacija, ne samo članova dijabetičara već i šire populacije”, naglasila je Ankica Jeftić predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti u Sremskoj Mitrovici.

Osim što je pogodna za redovne kontrole obolelih od dijabetesa, razna stručna savetovanja, kao i zajedničke edukativne radionice, prodavnica je otvorena i za sve Mitrovčane koji žele da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje, nivo šećera u krvi, ali i da dobiju stručne savete vezane za dijetu i zdravu ishranu.

Prema rečima dr Gorana Ivića, u ovom centru radna meste će naći tri dijabetičara, ali će postojati stalna saradnja sa mitrovačkom Opštom bolnicom i stručnim osobljem ove zdravstvene ustanove.

Prodavnica i edukativni centar radiće svakog radnog dana od 7.30 do 19.30 časova, ali i subotom od 8 do 13 časova. Edukativni centar radiće u popodnevnim časovima, u prosotorijama Društva za borbu protiv šećerne bolesti u Pivarskoj 6.

Osim toga, u edukativnom centru biće organizovane tri radionice koje će se realizovati periodično, jednom nedeljno u dogovoru sa asistentima, doktorima, nutricionistima, sportskim trenerima.

 

You may also like