Sremska Mitrovica – Preko 9500 đaka iz 72 osnovne škole u 59 gradova širom Srbije „regulisaće” u pratnji saobraćajne policije saobraćaj u okviru akcije „Jabuka ili limun”, koja se održava od ponedeljka, 17. do petka,21. septembra.

Akcija „Jabuka ili limun”, u kojoj učestvuju učenici mitrovačke Osnovne škole  „Jovan Jovanović Zmaj” održaće se u četvrtak 20. septembra u 12:00 časova u Ulici Vuka Karadzića, kod Pravoslavne crkve pored Trga Svetog Stefana.

Vozačima koji budu poštovali propise đaci će dodeljivati jabuku i plaketu u znak zahvalnosti, dok će nesavesni vozači kao „nagradu“ dobiti limun i plaketu sa molbom da poštuju pravila. Pre izlaska na teren, predstavnik MUP održaće učenicima petog razreda teorijsku nastavu o pravilnom ponašanju u saobraćaju, u periodu od 10:00 do 11:00 časova.

Petu godinu za redom Delta Generali Osiguranje, u saradnji sa MUP i lokalnim osnovnim školama, organizuje akciju „Jabuka ili limun“ posvećenu bezbednosti dece u saobraćaju. Ciljevi projekta su edukacija učenika o pravilnom ponašanju u saobraćaju i podizanje nivoa svesti vozača o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa kao prevencije saobraćajnih nesreća. U akciju su uključene i četiri osnovne škole za decu sa invaliditetom.

Podsetimo, prema statističkim podacima deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, dok je Srbija među saobraćajno najnebezbednijim zemljama u Evropi. Deca najčešće stradaju u naseljima, kada prelaze kolovoz van pešačkog prelaza, a posebno pri izlasku na kolovoz iza parkiranih automobila. U 2011. godini u Srbiji je 728 lica izgubilo život u saobraćaju, dok je 19.312 povređeno.

 

Možda Vam se svidi i