Osnovci od danas na raspustu

Sremska Mitrovica – Učenici od prvog do sedmog razreda osnovnih škola u Srbiji raspuštaju se danas.

Ranijim školskim kalendarom bilo je predviđeno da se drugo polugodište za osnovce završi 8. juna, ali će trajati do danas,  zbog izgubljenih pet nastavnih dana tokom vanredne situacije u februaru.

Za srednjoškolce koji nisu učenici završnih razreda, školska godina trebalo je da traje do 15. juna, ali će trajati do 22. juna.

Osmaci su već na raspustu, pošto ih 18. i 19. juna očekuje polaganje “male mature”. Rezultati male mature boduju se za upis u srednju školu. Testovi se polažu u matičnim osnovnim školama.

Test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika polagaće se 18. juna od 10 do 12 sati. Test iz matematike će se polagati dan kasnije, 19. juna, od 10 do 12 sati.

Ove godine će oko 78.000 učenika završiti osnovno obrazovanje i svi će izaći na završni ispit, bez obzira na to da li žele da nastave školovanje.

Na završnom ispitu će struktura zadataka biti drugačija nego prošle godine – 25 odsto zadataka će biti poznato, iz već objavljenih zbirki, 25 odsto će biti sa izmenjenim redosledom odgovora, ili izmenjenim brojevima, a 50 odsto biće nepoznato.

Za upis u srednje škole bodovaće se uspeh u prethodnom školovanju, maksimum 60 bodova, rezultati sa takmičenja, kao i rezultati na završnim ispitima (20 bodova je maksimum za maternji jezik i 20 za matematiku).

 

You May Also Like