Osmaci sutra na raspust

Sremska Mitrovica – Osmaci i učenici završnih razreda srednjih stručnih škola u Srbiji, školsku godinu završavaju u petak, 1. juna.

Raspust je trebalo da počne nedelju dana ranije, ali je zbog izgubljenih nastavnih dana tokom vanredne situacije zbog zime u februaru školska godina produžena za pet nastavnih dana.

Osmaci će 18. i 19 juna polagati “malu maturu” čiji rezultati se boduju za upis u srednju školu. Testovi se polažu u matičnim osnovnim školama.

Test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika polagaće se 18. juna od 10 do 12 sati. Test iz matematike će se polagati dan kasnije, 19. juna, od 10 do 12 sati.

Prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama biće održani 8, 9. i 10. juna.

Ove godine će oko 78.000 učenika završiti osnovno obrazovanje i svi će izaći na završni ispit, bez obzira na to da li žele da nastave školovanje.

Na završnom ispitu će struktura zadataka biti drugačija nego prošle godine – 25 odsto zadataka biće poznato, iz već objavljenih zbirki, 25 odsto će biti sa izmenjenim redosledom odgovora, ili izmenjenim brojevima, a 50 odsto biće nepoznato.

Za upis u srednje škole bodovaće se uspeh u prethodnom školovanju, maksimum 60 bodova, rezultati sa takmičenja, kao i rezultati na završnim ispitima (20 bodova je maksimum za maternji jezik i 20 za matematiku).

Budući srednjoškolci popunjavaju listu od 20 željenih škola, a obrasci, prijave i liste nalaze se u konkursu, koji će od sutra biti u prodaji.

Za učenike od prvog do sedmog razreda ranijim kalendarom bilo je predviđeno da se drugo polugodište završi 8. juna, ali će trajati do 15. juna.

Za srednjoškolce koji nisu učenici završnih razreda, školska godina trebalo je da traje do 15. juna, ali će trajati do 22. juna.

 

 

You May Also Like