Održan drugi “Pazar domaćeg hleba, peciva i kolača”

Sremska Mitrovica – Uz prisustvo brojnih proizvođača hleba, udruženja žena iz čitavog Srema i velikog broja gostiju,  po drugi put održana je Etno manifestacija “Pazar domaćeg hleba, peciva i kolača“ u Grgurevcima.

Uživanje u degustaciji kolača i peciva, otkrivanje tajnih recepata, zvuci tambure i najlepše pesme o hlebu samo su deo programa ovogodišnjeg grgurevačkog Pazara.

Svetlana Dejanović, predsednica udruženja „Fruškogorke“, kojem je pripala organizacija ove manifestacije, rekla je da je ova manifestacija svojevrsna oda hlebu, koja svedoči o tome koliko hleb treba ceniti i poštovati, i dodala da će „Fruškogorke“ i u narednom periodu učiniti sve kako bi i hleb, uz sremsko vino i suhomesnate proizvode dobio mesto koje mu i pripada.

Da su Grgurevčanke na dobrom putu, svedoči i podatak da je ove godine povećan i broj izlagača, tako da je svoje proizvode predstavilo 11 udruženja žena i 8 pekara, među kojima su i udruženja iz Kuzmina, Laćarka, Vognja, Deča, Manđelosa, Šimanovaca, Bešenova, Velikih Radinaca, Stejanovaca.

Grgurevci su ove godine bili domaćin i brojnim pekarima, iz pekare „Peđa“ iz Rume, pekare „Sunce“ i „Simić“ iz Sremske MItrovice, pekara „Deč“ iz Deča i mnoge druge.

Za najvrednije izlagače proglašeno je udruženje žena „Šimanovčanke“ iz Šimanovaca, a posebnu pažnju mnogobrojne publike privukao je i nesvakidašnji proizvod sremskomitrovačke pekare „Sunce“, koja je za ovu priliku izradila hleb dugačak preko 2 metra.

 

You May Also Like