Od početka godine preko 50 požara na Fruskoj Gori

Sremska Mitrovica – Ministarstvo poljoprivrede apelovalo je na sve građane da tokom boravka u prirodi i prilikom radova na poljima ne pale vatru.

Usled visoke temperature, koja nam ponovo stiže, povećan je rizik od požara, a vatra bi se mogla proširiti i izazvati šumske požare sa neprocenjivom štetom. Šumarska i lovna inspekcija pojačaće kontrole zaštite šuma.

Od početka godine na Fruškoj gori je bilo preko 50 požara, a prema rečima direktora Nacionalnog parka „Fruška gora“ Dobrivoja Antonića, samo proteklog vikenda ugašena su tri požara u okolini Beočina.

„Većina tih požara je van granica nacionalnog parka, na rubu šume, međutim imamo odlično organizovanu našu nadzornu čuvarsku službu, takođe odličnu saradnju sa vatrogasnom brigadom u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici i vatrogasnim jedinicama u svim opštinama, koje gravitiraju ka Fruškoj gori“, kaže Antonić.

Kao najčešći uzrok požara Antonić navodi ljudski nemar, pošto vikednaši i ljudi koji imaju svoja imanja na rubu nacionalnog parka pale biljni otpad, koji zbog suše veoma često pređe u požar.

Iz Nacionalnog parka „Fruška gora“ apeluju na građane da ne pale rastinje i vatru, kako ne bi ugrozili opštu bezbednost.

 

You May Also Like