Sremska Mitrovica – Za kandidate koji žele da se upišu u umetničke škole, filološke gimnazije i matematičke škole danas počinje dvodnevni rok za podnošenje prijava i dokumentacije, predviđeno je kalendarom upisa za novu školsku godinu.

Kandidati za ove škole polažu prijemni ispit, ali će morati i da izađu na završni ispit, obavezan za sve osmake. Prijemni ispiti biće organizovani od 8. do 10. juna u zavisnosti od škole, a proveravaju se posebne sposobnosti kandidata neophodne za određenu školu. Konačni rezultati prijemnih biće objavljeni do 15. juna, a tog dana biće obavljen i upis učenika.

Raspored primljenih kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na prijemnom i završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda i rezultata postignutih na takmičenjima osmog razreda osnovne škole iz predmeta koji su od značaja za upis u određenu školu.U školama za talentovane učenike ove godine ima mesta za oko 2.850 đaka.

Kandidati koji se ne upišu u škole za učenike sa posebnim sposobnostima, jer su ostali ispod crte, mogu kasnije da konkurišu za mesto u redovnim srednjim školama.Završni ispit, koji polažu svi učenici na kraju osmog razreda, biće održan 18. i 19. juna.

You may also like