Sremska Mitrovica – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog postupka stečajne upravnice firme „Agrikol Brdar i ostali“ u Sremskoj Mitrovici Ivane Matić, koja je zabranila novinarima Radio-televizije Vojvodine i Tanjuga da prisustvuju javnoj prodaji imovine ovog preduzeća.

Ovaj čin pokazuje osionost stečajne upravnice, ali može da ukaže i na pokušaj skrivanja nekih bitnih informacija od javnosti, s obzirom na činjenicu da je ranije protiv stečajne upravnice podneta krivična prijava za nesavesno poslovanje.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da razmotri oduzimanje licence Ivani Matić, kao i da zahteva od stečajnih upravnika širom zemlje da sarađuju sa novinarima, a ne da im onemogućavaju rad.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od Ivane Matić da se izvini novinarima i da im dostavi sve neophodne informacije i dokumenta potrebna za njihov rad. Takođe, podstičemo novinare da se bave privrednim temama, kao i drugim traumatičnim temama, striktno poštujući profesionalne norme i Kodeks novinara.

Nažalost, ovakvo ponašanje prema novinarima i medijima postalo je uobičajeno u našoj zemlji. To svedoči o odsustvu svesti o ulozi medija i novinara u savremenom društvu. Zbog toga nam je preko potrebna solidarnost među novinarima i medijskim profesionalcima.

Možda Vam se svidi i