Sremska Mitrovica – U kanalu Jarčina, koji teče kroz selo Jarak, došlo je do velikog pomora ribe, treći put u protekle četiri godine.

Uzrok uginuća ribe u kanalu najverovatnije je nedostatak kiseonika u vodi, usled niskog vodostaja.

Pored meštana ovog sela koji su ponovo izloženi opasnostima od zaraze, koje je neizbežne kod ovakvih situacija, veliku štetu trpe i povrtari, koji su do sada sa ovog kanala zalivali oko 50 hektara povrća.

Kanal Jarčina je jedini izvor za navodnjavanje mnogobrojnih njiva pod paprikom, bostanom i ostalim poljoprivrednim proizvodima. Zbog ove situacije, odnosno niskog vodostaja, parcele ostaju bez vode a samim tim propadaju i navedeni proizvodi.

U avgustu 2011.godine kada se takođe desio pomor ribe,  na licu mesta izašao je  Dobrivoje Mijajlović, pokrajinski inspektor za ribarstvo koji je tom prilikom izjavio: „Mi ćemo preduzeti odgovarajuće mere u okviru naših nadležnosti i potruditi se da se ove situacije ubuduće ne ponavljaju“.

Meštani sela Jarak kažu da se i nakon godinu dana od prethodnog pomora , iz priloženog vidi da nadležni ništa nisu učinili po pitanju Jarčine, i zbog toga su jako revoltirani.

 

 

You may also like