Nova poskupljenja zbog visoke cene sojine sačme

Sremska Mitrovica – Meso, mleko i jaja vrlo brzo će poskupeti, s obzirom na to da je sojina sačma, najvažnije proteinska hrana za životinje, dostigla je najvišu ikad zabeleženu cenu.

U proteklom mesecu fabrike stočne hrane su bile primorane da čak tri puta rade korekcije cene koncentrata zbog skoka cena sojine sačme i skoka evra. Cena genetski modifikovane soje je skočila na svetskom tržištu – pa je to uticalo i na cenu ne genetski modifikovanu  soje kod nas. Mada mlekare još uvek nisu podigle otkupne cene mleka prema stočarima, ekonomski stručnjaci upozoravaju da do rasta otkupne cene mleka a posledično i prodajne cene mleka u maloprodajama mora da dodje vrlo brzo.

Posledica poskupljenja stočne hrane se prvo osetila u skoku otkupne cene svinja . Otkupna cena tovljenika je skočila sa 150 na i do 180 dinara po kilogramu žive vage.

Klaničari koji prodaju domaću, svežu svinjetinu, od svinja tovljenih ne genetski modifikovanom sačmom , kažu kako nemaju izbora, nego da i sami podginu cene svojih proizvoda. Soja je skočila sa 35 na 50 dinara, sačma je preko 60 dinara.

Sojina sačma je poskupela u celom svetu zbog loše žetve soje u Južnoj americi a u Srbiji i dodatno zbog zatvorenog tržišta. Ne očekuje se da do sledeće žetve u Brazilu, cena soje vrati na predhodni nivo.

You May Also Like