Nova poskupljenja

Sremska Mitrovica –  Neke specijalne vrste hleba i peciva poskupeće naredne sedmice između 5 i 11 procenata, nove cenovnike dobiće mleko i mlečni proizvodi, mesne prerađevine i alkoholna pića.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeće od dva do pet procenata, suhomesnati proizvodi do 10 odsto, a neka alkoholna pića biće skuplja do pet odsto.

Kompanije koje su se odlučile da povećaju cene svojih proizvoda to pravdaju poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara.

Na zelenim pijacama cene su znatno niže tako da su dinje i lubenice jeftinije i do 50 procenata nego u prvoj polovini jula.

U prvoj polovini jula u trgovinama već su poskupeli slatkiši, konzervisano i smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, kućna hemija i kozmetika.

Tokom juna sveže meso je poskupelo za više od 20 procenata što su proizvođači i klaničari pravdali skokom cene stočne hrane, rastom kursa evra i smanjenjem ponude tovljenika na tržištu. U prošlom mesecu poskupeli su i jestivo ulje, bezalkoholna pića, sokovi, cerealije, testenine.

Stručnjaci su ocenili da je kretanje kursa domaće valute prema evru glavni razlog poskupljenja. Narodna banka Srbije saopštila da je međugodišnja inflacija u junu iznosila 5,5 odsto i da je njeno povećanje u najvećoj meri posledica mesečnog rasta cena hrane. Inflacija u junu je, na mesečnom nivou, iznosila 1,1 odsto.

U junu je u odnosu na maj, prema podacima Zavoda za statistiku, najveći rast cena zabeležen kod rekreacije i kulture – 3,3 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana – 1,8 odsto, hrane i bezalkoholnih pića – 1,6 odsto, transporta – 1,4 odsto.

Rast cena u restoranima i hotelima je iznosio 0,8 odsto, kod troškova za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva – 0,5 odsto, alkoholnih pića i duvana – 0,2 odsto, koliko je bilo povećanje i za odeću i obuću.

Cene ostalih proizvoda i usluga, prema statistici, nisu se bitnije menjale.
Prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu potroši više od 40 odsto mesečnog primanja, a u zemljama Evropske unije manje od 18 odsto.

You May Also Like