Sremska Mitrovica – U Muzeju Srema se u subotu. 19. maja peti put održava manifestacija „Noć Muzeja”, u vremenskom periodu od 18:00 časova pa sve do 02:00 sata iza ponoći.

Ove godine, Noć Muzeja u Sremskoj Mitrovici biće obeležena nizom programa od kojih je najatraktivnija izložba australijskog slikara našeg porekla, Ranka Vukeljića.

U subotu, 19. maja će biti i svečano otvaranje numizmatičke izložbe posvećene rimskim imperatorima rođenim na tlu našeg grada.

Posetioci će imati posebnu priliku da vide i stalnu istorijsku postavku Muzeja Srema, koja polako počinje da dobija svoj konačni oblik, kao i arheološku postavku na kojoj je smeštena izložba Venere Sirmijuma.

Mladi slikari iz “Ulice slikara” u okviru ovog programa,  imaće program slikanja i crtanja inspirisanog muzejskim predmetima  u obe zgrade muzeja a udruženje “Rukotvorine” će promovisati svoje proizvode u Lapidarijumu, i prikazati svoje umeće u izradi rimskih odora koje će nositi članovi arheološke sekcije Muzeja Srema u Mitrovačkoj Gimnaziji.

Arhivski vinski podrum „MARCUS AURELIUS PROBUS“ u podrumu zgrade Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Noći Muzeja imaće sledeći program: Imperator Probus – portret u bronzi; Radovi Lazara Konstantinovića: Kopija zlatne kacige iz Berkasova, zlatni, srebrni nakit, poludrago kamenje Fruške Gore i rimsko posuđe; Izložba mitrovačkih umetnika; Dres broj 1 kluba Američkog fudbala Sirmium Legionaries i degustacija vina.

 

 

 

 

 

You may also like