Nema potrebe za cisternama, spas u česmam

Sremska Mitrovica – Usled visokih spoljnih temperatura, u gradovima širom Srbije, na javnim mestima postavljene su cisterne sa vodom, kao i česme povezane sa hidrantima, namenjene svim građanima za osvežavanje i rashlađivanje, naročito najstarijim osobama, koji najteže podnose vrućinu.

U Sremskoj Mitrovici za to nema potrebe, jer na ovim prostorima postoji duga tradicija vodosnabdevanja preko javnih česmi. U poslednjih 20 godina to je alternativni vid vodosnabdevanja i uglavnom se koristi u rasterećenju sistema organizovanog snabdevanja vodom, u situacijama velike potrošnje ili prilikom havarija na mrežama i izvorištima, kada dolazi do zastoja u vodosnabdevanju.

Na teritoriji naše Opštine registrovano je 65 arteskih i subarteskih bunara kojima gazduje Direkcija za izgradnju Grada. Od toga ih je 58 u funkciji, a u samom gradu 16. Rezultati istraživanja rađenih za potrebe izrade elaborata o rezervama podzemnih voda, pokazuju da je ukupna količina podzemnih voda koja preko registrovanih bunara slobodno ističe 30 litara vode po sekundi ili 2600 metara kubnih dnevno. Dubina bunara je od 120 do 410 m. Temperature vode kreću se od 15 do 28 stepeni u zavisnosti od hidrogeoloških zona.Ovi podaci ukazuju da je reč o stabilnom režimu podzemnih voda, kažu u Javno komunalnom preduzeću „Vodovod“.

 

You May Also Like