Mitrovica dobija reciklažni centar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je održan sastanak između predstavnika Gradske uprave za zdravstvo, predstavnika Svetske Zdravstvene organizacije i reciklažnog centra SWIFT.

Na sastanku je pregovarano o realizaciji projekta „Inicijativa održivog upravljanja otpadom“ odnosno otvaranja reciklažnog centra na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Načelni dogovor je postignut i u naredne tri nedelje treba da se uradi studija izvodljivosti ovog projekta.

Predstavnici Svetske Zdravstvene organizacije i reciklažnog centra SWIFT ovaj projekat smatraju vrlo bitnim jer neformanlno recikliranje materijala od strane sakupljača otpada predstavlja važan način preživljavanja socijalno ugroženih grupa, posebno Roma koji se dugo bave ovim načinom rada. Odrasli i deca se veoma često mogu videti kako preturaju po kontejnerima bez ikakve zaštite izloženi mnogim zdravstvenim rizicima. Ovakav vid prikupljanja otpada zastupljen je u tolikoj meri u Srbiji, da ukoliko bi nestao ovaj vid delatnosti komunalna preduzeća bi bila suočena sa dodatnim teretom. Sakupljači otpada nisu uključeni u šire tokove ekonomije i društva i često su eksploatisani od strane posrednika.

You May Also Like