Sremska Mitrovica – Cena vekne hleba „sava“ ograničena je na 48,5 dinara, što je četiri i po dinara više od sadašnje maksimalne cene, ali i 5,5 dinara manje nego što su tražili pekari.

Vlada Srbije odlučila je danas da maloprodajna cena vekne od brašna „T -500″ može iznositi do 48,5 dinara, iako su proizvođači tražili da ta cena bude 54 dinara.

Radi obezbeđivanja redovnog snabdevanja i zaštite tržišta, Vlada je usvojila danas Uredbu prema kojoj su proizvođači hleba obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od brašna „T-500″ u količini od najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje hleba.

Trgovci su takođe obavezni da u strukturi dnevne nabavke svih vrsta hleba imaju najmanje 40 odsto hleba od brašna „T-500″, a za nepoštovanje ove uredbe predeviđene su kazne i do 2 miliona dinara. Do sada je na snazi bila uredba bivše vlade po kojoj je cena te vrste hleba bila ograničena na 44 dinara.

Kako je navedeno u saopštenju, Vlada je ovlastila Republičku direkciju za robne rezerve da izvrši naturalnu razmenu do 40 hiljada tona merkantilnog kukuruza za tovnu stoku sa primarnim proizvođačima.

Pariteti u naturalnoj razmeni su 8,77 kilograma merkantilnog kukuruza za kilogram tovnih svinja i 8,89 kg merkantilnog kukuruza za kilogram tovne junadi. Cilj ove odluke je da se pomogne očuvanje stočnog fonda u Srbiji.

 

You may also like